Bestrating

De bestrating van terrassen, paden en opritten is een belangrijk onderdeel van de achter- en/of voortuin. Het bepaalt sterk de totale uitstraling en ook niet onbelangrijk het slokt een groot deel van het budget op. Maar niet bij gebruikt of 2de hands materiaal, zie voorbeelden hieronder.

Voordat de bestrating gelegd kan worden moet er eerst een “cunet” uitgegraven worden. Het cunet is een uitgegraven strook waar het zandbed in aangebracht wordt. Als dit aangetrild is komt hier bovenop de bestrating te liggen. Het cunet moet zo diep uitgegraven worden, dat er straks onder de bestrating minimaal 10 cm zand komt te liggen. Dit zand, vulzand of stopzand genaamd moet van een speciale kwaliteit zijn. Alvorens het zandbed uit te vlakken wordt er eerst een bepaalde hoogte uitgezet. De hoogte wordt altijd afgeleid van een vast punt, meestal is dit de deurdorpel van het huis. De bestrating moet altijd schuin aflopen van het huis, zodat er nooit water in de woning kan lopen of plassen blijven staan. Wij noemen dit afschot en we hanteren 1 cm per meter.

In bestratingmateriaal hebben we veel variatie en keuze in soorten, kleuren, maten, diktes en materialen. Een eerste onderscheid kunnen we maken in materialen zoals: beton, beton met coating, gebakken klei en natuursteen. Deze bestratingmaterialen kunnen we uiteraard nieuw verkrijgen, maar ook gebruikt. Soms is gebruikt mooier dan nieuw zoals bij gebakken straatklinkers (ca 21×10,5×8) en gebakken 5 duimers (waalformaat 20x5x8 cm), daardoor schaarser en dus duurder dan nieuw !

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vervolgens variatie in formaat zoals tegels vanaf 100×100 cm meestal 60×60 of 50×50 cm, koppelstenen vanaf 42×42 cm tot 10×10 cm, klinkers en waalformaat. Dikte varieert vanaf 2 cm (natuursteen) tot 10 cm. In natuursteen kunnen we kiezen uit bijvoorbeeld: marmer (travertin), graniet, leisteen, basalt, chinees hardsteen, limestone, asian bluestone, black tomba en belgisch hardsteen.

Wij adviseren natuursteen te gebruiken vanaf 3 cm (in cement gelegd) en voor opritten beton of gebakken stenen minimaal 7 cm in een niet te groot formaat ivm de puntbelasting. Bij gelijke diktemaat spreken we over vleien van de bestrating indien dit niet het geval is moeten we de stenen tikken met de straatmakershamer.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dan kunnen we nog variëren in kleuren met honderden mogelijkheden, van off wite via terra tot antraciet, waarbij iedere fabrikant weer zijn eigen benaming heeft zoals: Autumn,, Jurageel, Smook, Oud Bont, Cream, Toscaans, Safarie en Wijnrood. Het beste is toch om dit te bekijken op de proefstroken van de leverancier.

Last but not least het verband waarin de bestrating gelegd wordt. We kennen daartoe steens, halfsteens, elleboog, blok, visgraat en romaans wildverband (mix van 3 of meer maten).

Voorts hebben we nog te maken met de “opsluiting” van de bestrating d.m.v. banden in beton of natuursteen, bielzen in diverse kleuren in beton, een rollaag van stenen of hardhouten planken. Invoegen in verschillende kleuren doen we naar materiaal of naar wens met brekerzand, invoegsplit of polymeer voegzand (2 componenten). Bij dit laatste geen last meer van onkruid tussen de voegen. Het regelmatig invegen en inregenen van het zand in de voegen zorgt voor de finishing touch en opsluiting, pas dan gaan de stenen echt vast liggen.

Bij een oprit van een nieuwbouwtuin adviseren wij het cunet dieper uit te graven en eerst gebroken puin te storten omdat de grond nog niet volledig is ingeklonken, dus verzakkingen in de bestrating bij puntbelasting.
Afhankelijk van het materiaal wordt de opvulling achterin of zijdeling op maat gemaakt d.m.v. knippen of zagen met een diamantzaag. Indien nodig voor de afwatering kunnen wij ook hexdrain goten en putten plaatsen.