Erfafscheiding

De erfafscheiding is de begrenzing van de tuin en zorgt voor de privacy. De hoeveelheid privacy of contact kunnen we variëren door te kiezen voor een open of een dichte erfafscheiding of een mix hiervan.

Ook de hoogte en de materialen hebben hier uiteraard invloed op. Meestal is deze 180 of 200 cm hoog.

De erfafscheiding is ook zeer bepalend voor de uitstraling van de tuin en is qua materiaal en dimensie in hoogte een belangrijk element. Het is mooi als deze hoogte terugkomt op andere plekken in de tuin d.m.v. boompjes, een pergola of een ander bouwsel. Ook kunnen we het materiaal van de erfafscheiding terug laten komen in de tuin bijvoorbeeld bij een kliko-ombouw of “tussenmuurtje”.

We kunnen een onderscheid maken in groeiende of dode materialen. Ofwel hagen en schuttingen, Als haag/heg kunnen we kiezen uit groenblijvende of blad verliezende coniferen of boompjes. Coniferen: Leylandii is snel groeiend dus meer onderhoud. Taxus Baccata (De Rolls Royce) duurder maar groeit langzamer, mooi in blokvorm te snoeien. Ook de laurierkers (prunus) houdt zijn glimmende blad, maar kan breed en hoog worden.

De haagbeuk houdt zijn blad vast in de winter maar wordt bruin. De ligusterhaag (meestal groenblijvend) was in het verleden zeer geliefd. Zeer fraai is een combinatie van taxus in blokvorm met daarboven leibomen zoals leilinde of leipeer, waarbij we een zichtopening hebben tussen haag en leiboom. Tot slot Mobilane hagen; gegalvaniseerde trellisschermen waartegen groenblijvende klimop ofwel hedera groeit (120×180 cm).

Schuttingen kunnen we maken van hardhouten of geïmpregneerde schermen van horizontale of verticale, deels overlappende planken van 180×180 welke altijd afgemonteerd zijn met rvs materiaal tussen hardhouten palen ivm houtrot. Eventueel kunnen we dicht bij huis de schutting verhogen met jaloezieschermen van 45 cm hoog. Andere mogelijkheid zijn schermen van boomschorsmat, wilgentenenmat of heidemat getackerd tegen een horizontaal geïmpregneerd frame met hardhouten palen. Heel natuurlijk is een erfafscheiding van gevlochten wilgentenen tussen kastanje houten staanders of afgevlochten wilgentenen schermen van 180×180 cm tussen palen.

Bij renovatietuinen reinigen wij gratis als service de bestaande onbehandelde schutting met de hogedrukspuit. En als deze droog is glad maken met de bandschuurmachine, waarna de schutting er weer als nieuw uitziet.