Is het gras groener bij de buren?

Dat hoeft niet altijd!

Meestal denkt men; als ik in mijn tuin veel gras neem, dan heb ik veel minder onderhoud dan bij een Gras_voorbeeld(planten)border. Dat is een misvatting. Voor een blijvend dik, diep-groen, verend gazon is heel wat zorg en onderhoud nodig. De groei kan van jaar tot jaar verschillen. Dit komt door: het weer, (temperatuur, hoeveelheid vorst, zon, neerslag,wind etc.) de grondsoort, de bemesting, het verticuteren en beluchten en de frequentie en wijze van maaien. En hoe intensief wordt het gebruikt en belopen. Gras groeit ca. 1 meter per jaar, dat is dus in 4 jaar 4 meter energie, wat uit de grond gehaald is. Gras gaat niet snel dood want het is een sterk plantje, maar wij willen een diepgroen dicht gazon wat goed groeit zonder mos, onkruid en kale plekken en dat lukt alleen in een goede en voedzame bodem.

Onze top 10 voor onderhoud van gazons:

 1. Licht en lucht
  Om een gazon goed te kunnen laten groeien moet het altijd in het directe zonlicht liggen en niet in de schaduw van de bomen, ook bij boomwortels groeit het moeizaam.
 2. Voeding
  Voor een goed bodemleven; op de kalender of in agenda schrijven: het strooien van organische lang werkende mest, in april en (eind) september dus minimaal 2x per jaar liefst d.m.v. een strooiwagentje voor een gelijkmatige verdeling. Goede professionele organische gazonmest leveren o.a. DCM en Osmo.
 3. Kalk
  Gras is kalkminnend, de grond verzuurt, dus kalk strooien (kan met hetzelfde strooiwagentje) voor of tijdens de winter om mosgroei (zuurminnend) te voorkomen of af te remmen.
 4. Verticuteren (indien noodzakelijk)
  In het voorjaar verticuteren om mos en vilt te verwijderen. Als u geen last heeft van mos en vilt in het gazon, dan is het niet nodig. Wij werken veel met professionele DCM Gazon PUR en Gazonmeststof of Osmo Gazon Clean en Bio Gazonmest met bacteriën. Waarbij het mos verdwijnt en mos en vilt verwijderd (opgevreten) worden door de bacteriën. Dus verticuteren is niet nodig, daarna voeding waardoor het gras sterker wordt en groeit. Dit is een kuur in 2 fasen (1 maand tussentijd) en met een wonderbaarlijk mooi resultaat.
 5. Beluchten (zuurstof)
  Harde grond (bijv. klei) regelmatig beluchten met een vork of zware prikrol. Dit is belangrijk want niet doorlatende harde grond is slecht voor de doorgroei.
 6. Maaien
  Veel maaien; 2 maal per week en niet korter dan 3 cm (zeker niet bij warm weer) Maaien stimuleert de groei en dichtheid. Zorg dat de messen van de maaimachine scherp zijn. Maairesten goed verwijderen (ter voorkoming van het eerdergenoemde “vilt”), tenzij u beschikt over een mulchmaaier welke het dusdanig fijn versnippert en weer uitstrooit zodat het weer als voeding dient. Met een mulchmaaier dient u echter vaker te maaien omdat het anders te grove snippers worden. Het mooiste maairesultaat geeft een kooimaaier omdat deze knipt en niet kapt of snijdt.
 7. Water
  Sproeien als u ziet dat het écht nodig is, met grote hoeveelheden tegelijk, maar niet te vaak. En niet sproeien als de zon schijnt, maar op een bewolkte dag of bij zonsondergang. Beter één keer per week onder water zetten bij droogte, dan elke dag een beetje. Dit zorgt voor een diepere wortelgroei en sterker gras.
 8. Herstel
  Kale plekken los en vochtig maken,inzaaien en afstrooien met zwarte aarde. Daarna minstens 7 dagen vochtig houden om het kiemen te bevorderen en vervolgens daarna minstens 2 weken met rust laten.

U moet er een beetje gevoel voor krijgen, maar u zult zien dat dit beloond wordt en uw buurman zal vragen: Hoe komt jouw gras toch zo groen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s